luni, 21 iulie 2014

PATRIMONIUL CULTURAL AL REPUBLICII MOLDOVA: DE LA REALITATE LA NECESITATE

Patrimoniul cultural al Republicii Moldova: de la realitate la necesitate / Min. Culturii al Rep. Moldova, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor; coord.: Ion Ştefăniță; col. red.: Ecaterina Balan, Aliona Cherdivară, Vadim Oboroceanu [et a.]. – Ch. „Continental Grup” SRL, 2011. – 130 p. : fot., fot. color.
Cartea Patrimoniul cultural al Republicii Moldova: de la realitate la necesitate reprezintă rezultatul acestor cercetări.
„În total au fost inspectate 788 de monumente din cele 29 de raioane ale Republicii Moldova (338 de biserici, 49 de conace bioereşti, 11 case memoriale, 10 spitale cu parc, 18 manastiri, 10 mori, 4 poduri şi 6 staţii de cale ferată), toate parte a Registrului Naţional al Monumentelor din Republica Moldova.” Fiecare conac și biserică include și imagini color.
„Patrimoniul arhitectural constituie una dintre cele mai reprezentative file din moștenirea culturală a omenirii, studierea și protecția cărora a devenit o normă obligatorie a fiecărei țări. Cunoașterea obiectivelor de arhitectură ne permite o mai bună cunoaștere a trecutului istoric, iar valorificarea și păstrarea lor trebuie să fie parte a unui regim legal durabil de ocrotire” afirmă Ion Ștefăniță, directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu